Regio Amsterdam zet in op techtalent van eigen bodem

TechConnect leidt 50.000 mensen uit ondervertegenwoordigde groepen naar techbanen

Amsterdam, 3 juni 2019 – Actieprogramma ‘TechConnect’ kondigt in samenwerking met Booking.com, TomTom, Rabobank en opleidingsfonds CA-ICT meerdere programma’s aan die de kansengelijkheid en diversiteit op de Amsterdamse tech-arbeidsmarkt vergroten. Door techopleidingen en -banen toegankelijk te maken voor iedereen, bestormen de komende vier jaar 50.000 mensen uit ondervertegenwoordigde groepen de tech-arbeidsmarkt. In de praktijk betekent dit een diversere, inclusieve Amsterdamse techwereld, bestaand uit mannen en vrouwen, van alle leeftijden, met diversiteit in culturele achtergrond. Mensen van eigen bodem die tot programmeur, data-analist, ‘growth hacker’, UX ontwerper of techbeheer worden opgeleid.
Door voortschrijdende groei en ontwikkeling van nieuwe technologieën veranderen economie en arbeidsmarkt in rap tempo. De impact daarvan op organisatie, mens en maatschappij wordt groter. Digitalisering doet steeds verder zijn intrede in traditionele beroepen, of in beroepen die niet direct als ‘tech’ worden bestempeld. Steeds meer gaat ‘tech’ door sectoren en opleidingsniveaus heen. Iedereen krijgt ermee te maken. Iedereen is nodig om deze techbanen in te vullen.
Programma’s TechConnect“De afgelopen maanden hebben we op basis van tientallen experimenten de belemmeringen en kritische factoren geïdentificeerd die kansengelijkheid, diversiteit en inclusiviteit op de tech-arbeidsmarkt in de weg staan. Op basis daarvan is het actieprogramma vormgegeven en zijn de eerste initiatieven in gang gezet. We willen van kwetsbare wijken, naar techwijken.”, aldus Viktor Bos en Ruben Nieuwenhuis, programmadirectie TechConnect.
Eén van de initiatieven gaat deze maand live met twee nieuwe codeerscholen, waar werkloze jongeren op ieder niveau kunnen instromen. Onder de naam TechGroundskomt de Brusselse codeerschool, incubator & coworking space MolenGeek als franchise naar Nederland. De van oorsprong Molenbeekse tech-hub opent in oktober 2019 de eerste franchisevestigingen in Zaanstad Poelenburg en Amsterdam Nieuw-West. Locaties in Rotterdam en andere wijken in Nederland volgen.
“Bij Booking.com geloven we in een diverse en inclusieve maatschappij waarin alle talenten de kans krijgen het maximale uit zichzelf te halen. TechConnect is een uniek programma voor de inzet en ontwikkeling van dit talent uit alle hoeken van de samenleving, en biedt alle talenten de mogelijkheid om bij te dragen aan de digitale wereld van morgen: in Amsterdam, in Nederland of wellicht ergens anders in de wereld.”   – Gillian Tans, CEO Booking.com.
Daarnaast is er sinds begin dit jaar een start gemaakt met de gids TekkieWorden.nl, voor studeren en werken in tech. Met voor ieder opleidingsniveau (MBO, HBO en WO) een overzicht van opleidingen en baanprofielen in tech. Begin dit jaar is eveneens TeachForAmsterdam geïntroduceerd. Een samenwerking van bedrijfsleven, voortgezet onderwijs en lerarenopleiding UvA/VU, om binnen vier jaar 300 (hybride) informatica-docenten op te leiden. 
Andere initiatieven zijn nog in ontwikkeling. Zo is er het TechEduFonds dat financiële middelen beschikbaar stelt om te her- en bijscholen, en is er het WorkForce Pact waarin een om- & bijscholingsprogramma voor de Generatie X is vastgelegd. Twintig Corporates in de Metropoolregio Amsterdam committeren zich daarmee aan het opleiden van 20.000 medewerkers tot datagedreven professionals.
“Rabobank Amsterdam zet zich in voor het vergroten van de kansengelijkheid in het onderwijs en daarmee de voorwaarden te scheppen voor een kansrijke stad voor iedereen. TechConnect geeft deelnemers de nodige digitale bagage om een arbeidsmarkt te betreden waarin ‘tech’ een steeds grotere rol zal spelen.”, Barbara Baarsma, Rabobank Amsterdam.
Corinne Vigreux, founder Codam en co-founder TomTom: “‘Software is eating the world’, aldus ondernemer Marc Andreessen bijna acht jaar geleden, en die uitspraak maakt nog steeds duidelijk dat digitale kennis een noodzaak is voor alle medewerkers van morgen. Alleen al in de regio Amsterdam zijn er naast banen in de technologiesector nog tienduizenden banen in een grote variëteit aan sectoren die ook data science, softwareontwikkeling of andere digitale vaardigheden vereisen. De taak van TechConnect is om ervoor te zorgen dat iedereen ongeacht leeftijd, achtergrond, man of vrouw, het beste kan halen uit de ongelooflijke vacatures die worden aangeboden. TomTom is hoe dan ook vastberaden om te helpen.”
Over TechConnectOp initiatief van de Amsterdam Economic Board, Booking.com, Rabobank, TomTom en het opleidingsfonds CA-ICT, doen tientallen bedrijven, onderwijsinstellingen en overheidsorganisaties uit de Metropoolregio Amsterdam mee aan het vergroten van de diversiteit in de techsector en het creëren van een inclusieve arbeidsmarkt van techbanen, verspreid over de Amsterdamse Metropoolregio. Kijk voor meer informatie op: www.techconnect.city
Over de Amsterdam Economic BoardSamen met bedrijfsleven, overheden en kennisinstellingen werken we aan een slimme, groene en gezonde Metropool van de toekomst. Om het welzijn en de welvaart in de Metropoolregio Amsterdam te versterken draagt de Amsterdam Economic Board bij aan vijf grootstedelijke uitdagingen: Circulaire Economie, Digitale Connectiviteit, Gezondheid, Mobiliteit en Talent voor de toekomst. Wij brengen kennis en partijen samen en jagen kansrijke initiatieven in de regio aan. Zo ontstaan innovatieve oplossingen en kansen voor opschaling. Kijk voor meer informatie op: www.amsterdameconomicboard.com.
Noot voor de redactie:Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Erik Lückers – 06 18 39 18 06 of per e-mail: e.luckers@amecboard.com