TechGrounds opent deuren van tech-hubs in Amsterdam Nieuw-West en Zaanstad Poelenburg

Wethouder Touria Meliani opent de eerste ’TechGrounds’ vestiging die moet zorgen voor meer diversiteit in tech

Amsterdam, 12 decemberi 2019 – Vandaag opent TechGrounds officieel haar deuren aan het Osdorpplein in Amsterdam Nieuw-West. Het is daarmee de eerste tech-hub die zich vestigt middenin een kwetsbare wijk. TechGrounds komt voort uit de succesvolle programmeerschool en incubator MolenGeek, uit de Brusselse wijk Molenbeek. Deelname is gratis en er is geen vooropleiding vereist. Het initiatief heeft de steun van Booking.com, Rabobank, TomTom, JPMorgan, opleidingsfonds CA-ICT, de gemeente Amsterdam, UWV, Europese Unie en werkt samen met Amazon Web Services (AWS). Maart 2020 breidt TechGrounds uit met de opening van een tweede vestiging in de wijk Poelenburg in Zaanstad, waarna vestigingen in de rest van Nederland volgen.

TechGrounds biedt een uitgebreid, gratis tech-opleidingsprogramma met daarin een codeerschool, IT-opleidingen, een incubator en co-working space. Kandidaten worden in aanloop naar afronding van hun opleiding actief gematcht aan deelnemende partners. Daarmee biedt TechGrounds perspectief op een succesvolle toekomst in tech aan mensen in kwetsbare wijken en gaan deelnemende partners het tekort aan tech-talent te lijf. Samen resulteert het in meer diversiteit en inclusiviteit in tech.

Samenwerking AWS re/Start
TechGrounds werkt in het opleidingsprogramma samen met AWS. Sinds oktober van dit jaar draait het ‘AWS re/Start programma’ op volle toeren met een eerste klas van 24 kandidaten. Mensen zonder baan worden in drie maanden tijd opgeleid tot Junior AWS Cloud Operations medewerker. Kandidaten maken zich op om na afronding van hun opleiding gematcht te worden aan bedrijven die deelnemen, zoals Booking.com, Rabobank, Randstad, PostNL, HEMA, Mobiquity en Dept.

“We investeren al jaren in de toekomst van de cloud in Nederland en vandaag zijn we blij om de lancering van AWS re/Start aan te kondigen. Dit is een fulltime vaardigheidsontwikkeling- en trainingsprogramma dat individuen voorbereidt op cloudposities op instapniveau en alumni verbindt met potentiële werkgevers. We werken hiervoor succesvol samen met TechGrounds, dé Nederlandse organisatie die tech-ondernemerschap en digitale vaardigheden stimuleert onder kwetsbare gemeenschappen en buurten.” aldus Kamini Aisola, General Manager Benelux AWS.

“Bij Booking.com staan diversiteit en inclusiviteit aan de basis van onze creativiteit en productiviteit, en hebben daarmee een positief effect op onze business. Met onze deelname aan TechGrounds willen wij mensen met verschillende achtergronden aanmoedigen om een carrière in tech na te streven en daarmee kansen creëren voor iedereen die in tech geïnteresseerd is.”, aldus Gillian Tans, Chairwoman Booking.com

De van oorsprong Brusselse tech-hub is sinds oktober 2019 actief in Amsterdam Nieuw-West onder de naam ‘TechGroundWest’ en is vandaag officieel geopend door Wethouder Touria Meliani. 

Ook Gemeente Amsterdam schaart zich achter het initiatief met de toegewijde inzet van Touria Meliani als TechGrounds-ambassadeur: “Amsterdam zet zich in voor een digitale stad voor én van iedereen. Om ervoor te zorgen dat al onze inwoners de kansen van digitalisering kunnen benutten is het van groot belang dat de Amsterdamse tech-sector toegankelijker wordt. Een initiatief als Techgrounds draagt bij aan deze ambitie en ondersteun ik daarom van harte.”

Van kwetsbare wijk naar tech-wijk met OBA Osdorp
Speciaal voor de komst van TechGroundWest in Nieuw-West heeft de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) haar locatie aan het Osdorpplein verbouwd. “De OBA ondersteunt een leven lang leren, door samen te werken met partners als TechGrounds. Het groeiende stadsdeel Nieuw-West heeft een enorm potentieel, dat beide partijen met deze samenwerking graag stimuleren.”, aldus Martin Berendse, directeur OBA. 

“We zijn verheugd dat zoveel partijen meedoen aan dit initiatief en zien met trots hoe onze eerste lichting TechGrounds-kandidaten snel hun weg vindt als Full Stack Web Developer of AWS Cloud Operator medewerker naar de gecommitteerde bedrijven. TechGrounds gaat over kansengelijkheid door tech-opleidingen en tech-banen toegankelijk te maken voor iedereen. We nemen belemmeringen weg die bepaalde groepen hebben om een tech-opleiding of tech-baan in te stromen, aldus Ruben Nieuwenhuis, co-founder TechConnect & managing partner TechGrounds. 

Over TechGrounds
TechGrounds brengen tech-ondernemerschap en digitale vaardigheden naar kwetsbare communities en wijken, zodat tech van iedereen wordt. TechGrounds is een initiatief van TechConnect, voortkomende uit de Amsterdam Economic Board en het Brusselse MolenGeek en werkt samen met Amazon Web Services (AWS). Daarnaast zijn JP Morgan, EFRO, en de initiatiefnemers van TechConnect: Rabobank, Booking.com, TomTom, opleidingsfonds CA-ICT. Kijk voor meer informatie op: www.techgrounds.nl

Over TechConnect
Op initiatief van de Amsterdam Economic Board, Booking.com, Rabobank, TomTom en het opleidingsfonds CA-ICT, doen tientallen bedrijven, onderwijsinstellingen en overheidsorganisaties uit de Metropoolregio Amsterdam mee aan het vergroten van de diversiteit in de tech-sector en het creëren van een inclusieve arbeidsmarkt van tech-banen. Doel is om de komende vier jaar 50.000 extra mensen —uit ondervertegenwoordigde groepen— de tech-arbeidsmarkt laten bestormen. Kijk voor meer informatie op: www.techconnect.city