Diversiteit in IT? Ook een kwestie van de juiste marketing

Hoe TechConnect en Facebook samen ondervertegenwoordigde doelgroepen in tech bereiken

In vier jaar tijd 50.000 extra mensen, uit ondervertegenwoordigde groepen, activeren naar IT studies en banen. Dat is de ambitie van het actieprogramma TechConnect. In de praktijk betekent dit duizenden vrouwen, mensen met alle culturele achtergronden, grote groepen 40-plussers en MKB’ers die tot programmeur, data-analist, ‘growth hacker’, UX ontwerper of tech-beheer worden opgeleid. Niet bepaald de doorsnee doelgroepen voor IT-opleiders. Enkele van de meest gestelde vragen die we krijgen is: ‘Maar hoe bereiken jullie die ondervertegenwoordigde groepen?’ en ‘Hoe activeer je ze naar IT?’

TechConnect lanceerde begin 2019, met de initiatiefnemende partners Booking, Rabobank, TomTom, CA-ICT en de Amsterdam Economic Board, diverse initiatieven om de ambitie waar te maken, zoals IT opleider TechGrounds, IT-gids TekkieWorden, loopbaanoriëntatie-programma PathWays, tech-educatiefonds TechMeUp en MKB programma MKB Digital Workspace.

Eén van de belangrijkste uitdagingen bleek het bereiken van de doelgroepen. Al vroeg sloot Facebook aan als partner om hierin succesvol te worden. Inmiddels zijn er al tienduizenden mensen bereikt, honderden opgeleid en tientallen uitgestroomd naar IT-banen. Maar hoe bereik je mensen in de wijken? En hoe activeer je mensen waarbij een studie of baan in tech nooit een optie is geweest?

Wij delen vijf learnings waarmee wij de doelgroepen wisten te bereiken:

  1. De doelgroep eerst offline benaderen, en dan de online boodschap samen vaststellen
  2. Laat de rolmodellen aan het woord
  3. Continue experimenteren met campagnes
  4. Beeld en taal aanpassen aan de doelgroep
  5. Een verhaal met impact vertellen

1. Leef en beweeg eerst in de offline doelgroep
Als je nog nooit een stap in Amsterdam Osdorp, Zuidoost, het Zaanse Poelenburg of Rotterdam-Zuid (resp. onze TechGrounds locaties) hebt gezet, hoe kun je dan mensen uit die wijk ertoe bewegen een tech-opleiding te volgen en te laten dromen van een toekomst in IT? Door te werken met ‘linking pins’. Mensen uit de wijk, die de wijk op hun duimpje kennen, een invloedrijk wijknetwerk hebben en dagelijks in contact staan met mensen in die wijk. Iedere TechGrounds locatie wordt daarom gerund door een ‘local’. Zo hebben we bijvoorbeeld Abdessamad Dari in Osdorp en Joshua Annan in Amsterdam Zuid-Oost. Zo maken wij ook offline onderdeel uit van een gemeenschap en hebben we directe impact op onze doelgroep. En samen met de deelnemers ontwikkelen we de online boodschap. Zowel in woord als in beeld. Van, voor en door de doelgroep.

2. Rolmodellen maken het verschil
Soms was het even zoeken, maar er zijn rolmodellen te over die impact maken op IT’ers in spe. Wat te denken van techgirlhajar met ruim 360K volgers op Instagram en video’s van Mirjam, en ook Hajar die al duizenden keren zijn bekeken. Hajar heeft een programmeerbootcamp van drie maanden gevolgd en vertelt haar verhaal over het starten van een carrière in de IT. Ze geldt als rolmodel voor veel vrouwen met een culturele achtergrond. Mirjam was ballerina en inmiddels geeft ze leiding aan een servicedesk als manager. Hoe is het haar gelukt om van professioneel danser een Tekkie te worden. Inspirerende verhalen voor mensen waarin wellicht ook een IT’er verscholen zit. Deze rolmodellen zullen de interesse wekken en vertrouwen geven aan ondervertegenwoordigde doelgroepen. Of René, die met zijn 59 jaar een omscholingstraject deed bij TechGrounds en inmiddels IT’er is bij PostNL. Er zijn verhalen te over, en de rolmodellen willen die graag delen. Maar hoe krijg je deze zichtbaar bij de doelgroepen?

3. Continue experimenten met campagnes
Even belangrijk als de offline band met mensen in de wijken is het online contact via social media. Sinds de start van TechGrounds en TekkieWorden hebben we in samenwerking met Facebook de verhalen van HajarMirjam en andere deelnemers van offline naar online gebracht. We hebben via hun verhalen en platforms potentiële deelnemers kunnen bereiken in de doelgroep. Enerzijds via grootschalige, doelgroepgerichte campagnes, en anderzijds door online communities op te zetten via Facebook Groups. Het zijn platforms als Facebook en Instagram die ons in staat stellen experimentele, doelgroepgerichte campagnes op te zetten die zich richten op de ondervertegenwoordigde groepen in tech, zoals bijv. vrouwen en 50-plussers, mensen met diversiteit in hun culturele achtergrond en in specifieke wijken. Uiteindelijk komt de online en offline marketing daarna samen, omdat deelnemers naar aanleiding van een campagne gemakkelijk een tech-hub midden in de wijk bezoeken, waar altijd een lokale ‘TechGrounder’ klaar staat. Van de duizenden mensen die inmiddels met de TechGrounds marketing zijn bereikt hebben er 1400 zich voor een opleiding aangemeld en zo kennis gemaakt met het tech-ecosysteem. Meer dan 100 daarvan hebben ook een fulltime opleiding bij TechGrounds met succes gevolgd. Naast Facebook en Instagram worden ook Linkedin en Twitter ingezet. Niet alleen om de doelgroep te benaderen, maar daarnaast ook voor de andere kant: de juiste bedrijven aan boord halen die op zoek zijn om meer professionaliteit en diversiteit in hun IT teams te halen.

4. Aanpassen van tekst en beeld
Taal en beeld doen ertoe. IT-banen wordt geassocieerd met saai, nerdie, “niet voor mij”, een mannenwereld, de hele dag achter de computer, goed kunnen rekenen. Vanuit TechConnect zijn we beeld en taal gaan aanpassen. Zo zijn de kleuren van TekkieWorden fel, geel, paars en blauw. Met opvallende en energieke illustraties. We willen daarmee een jonge doelgroep aanspreken. Ook tekstueel hebben we volop geëxperimenteerd met taal, woordkeuze, tone-of-voice en type boodschap. Sluit aan bij je doelgroep, vermijd IT-vaktaal, inspireer en biedt perspectief op verandering in de nabije toekomst.

5. Een verhaal met impact
Integraal en onlosmakelijk verbonden aan onze social campagnes, en alle andere middelen die we inzetten om onze doelgroepen te bereiken, is het verhaal dat we delen met de wereld. We hebben een actueel, maatschappelijk relevant verhaal met concrete impact. Een verhaal over diversiteit, kansengelijkheid en inclusie. De verhalen van mensen in de wijken, die soms in no time van werkloos naar een echte baan in tech gaan. ‘Life changing’ gebeurtenissen die we graag voorleggen aan media, die ons helpen zichtbaar te zijn bij een groot publiek en zo ook weer zorgen voor aanmeldingen van nieuwe partners en deelnemers. Van FunX tot het FD en van de NOS tot vakplatform AG. En alles ertussenin.